Uprawa cebuli

Cebula to jedno z warzyw, które bardzo często gości w polskich domach. Dodaje się je do bardzo wielu potraw – zup, sosów, sałatek czy mięs. Posiada również właściwości lecznicze, dlatego przygotowuje się z niego chociażby syrop na gardło. Jednak, aby mogła zagościć w domach zwykłych ludzi, najpierw trzeba zająć się jej uprawą.

Choć warzywo to zalicza się do roślin dwuletnich, zwykle uprawiane jest jako jednoroczne. Dzieje się tak, ponieważ to właśnie pierwszego roku tworzy podziemny pęd, nazywany piętką, a z niej wyrastają korzenie przybyszowe i zbielałe liście, które są jej jadalną częścią. Cebula do właściwego rozwoju potrzebuje nasłonecznionego miejsca w żyznej glebie, bogatej w próchnicę i charakteryzującej się dużą przepuszczalnością. Dobrze, jeśli obok tego warzywa sadzi się marchewkę, która ochroni je przed niszczycielskim działaniem śmietki cebulanki.

Nie należy jednak uprawiać przy niej grochu i fasoli, które mają na cebulę zły wpływ. Ziemię powinno się przygotować jesienią. Nie trzeba jej przekopywać szpadlem, chyba że pierwszy raz zakłada się grządki na nieużytku. Cebulę można uprawiać na trzy sposoby: z rozsady, z nasion i z dymki.