Przemysł spożywczy

Wielu z nas z rozrzewnieniem ogląda w Internecie archiwalne zdjęcia z fabryk różnego typu. A to z mleczarni, których było kiedyś bardzo dużo, bo znajdowały się nawet w mniejszych miejscowościach, a to piekarni, w których wypiekano codziennie pyszne chleby, które smakowały jeszcze następnego dnia, a to z fabryk, w których robiło się przetwory owocowe. Te panie w czepkach i fartuchach, te dziwne, już mocno przestarzałe maszyny i oczywiście zakazy na tabliczkach porozwieszane na ścianach fabryk.

Dziś wszystkie te fabryki są o wiele bardziej nowoczesne. Część z nich zapewne zlikwidowano, część została sprywatyzowana a jeszcze inne przejęte przez większe koncerny, w których są zupełnie inne standardy produkcji. Często więc w tych malutkich, starych zakładach można spotkać teraz niezwykle innowacyjne, nowoczesne rozwiązania.

Bowiem dziś przemysł to głównie innowacje. Trzeba się rozwijać, trzeba kupować nowe maszyny, wprowadzać nowe rozwiązania. Tylko wówczas można się utrzymać w czołówce i produkować wyroby wysokiej jakości, które się sprzedają.