Przemysł piwowarski dawniej i dziś

Wielu z nas pije piwo i bardzo je lubi. Nawet jeśli jednak nie lubimy piwa to znamy takich, którzy je uwielbiają.

Zwłaszcza latem, kiedy jest tak gorąco większość z nas marzy o zimnym piwku po pracy. Zastanawiamy się czasem, jak piwo powstaje i jak wiele zmieniło się w sposobie jego produkcji od wieków.

Kiedyś wytwarzane było głównie w klasztorach. W wielkich kadziach i beczkach.

Oczywiście trwało to dość długo, a z jakością takiego piwa bywało różnie. Od kilkuset lat te technologie mocno się posunęły.

Dziś piwo produkuje się przede wszystkim w dużych browarach. Wielkie koncerny piwowarskie nie tylko znają receptury, ale i wiedzą za pomocą jakich maszyn warzyć piwo.

A, paradoksalnie, w całym procesie produkcji jest ich dość sporo. Często są to niezwykle innowacyjne, wydajne maszyny.

To one sprawiają, że piwo, które powstaje nie kwaśnieje, nie niszczy się i ma dość odległą datę ważności. Takie piwo jest więc nie tylko smaczne, ale i w stu procentach pewne.