Kozy są zwierzętami hodowanymi głównie z myślą o produkcji koziego mleka, jednak istnieją również rasy kóz mięsnych oraz tych, z których uzyskuje się runo. Szacuje się, że ilość kóz w Polsce wynosi około 130000 sztuk, a ich hodowla nastawiona jest przede wszystkim na pozyskiwanie mleka.
Kozy są zwierzętami mało wymagającymi pod względem utrzymania, co bez wątpienia uchodzi za ich zaletę. Rolnicy w Polsce wybierają zazwyczaj spośród dwóch ras mlecznych – sanneńską oraz alpejską.
Te pierwsze wywodzą się ze Szwajcarii i słyną z doskonałej wydajności pod względem produkowania mleka (średnia wydajność mleczna wynosi 694 kg). Kozy tej rasy osiągają masę ciała nawet do 90 kg, a kozły do 120.
Rasa charakteryzuje się białą, krótką sierścią. Koza sanneńska posiada również zdolność szybkiej aklimatyzacji w różnych warunkach środowiskowych.
Drugą popularną rasą mleczną jest koza alpejska. Zwierzęta te odznaczają się brązową lub płową sierścią, czarnymi kończynami i czarnym zabarwieniem w okolicach pyska.
Kozy alpejskie są bardzo wydajne, ich średnia wydajność mleczna wynosi 575,5 kg.