Jaka będzie najlepsza sól spożywcza?

Trudno wyobrazić sobie codzienność w kuchni bez soli, która nie tylko nadaje potrawom odpowiedni smak, lecz może zostać wykorzystana również do konserwacji. Prócz tego, sól jest również potrzebna w naszym organizmie – jej niedobór może wywołać hiponatremię, ale z drugiej strony nadmiar soli w organizmie (hipernatremia) również nie jest wskazany. Niedobór może skutkować nawet obrzękiem mózgu oraz zaburzeniami oddychania, podczas gdy nadmiar może przyczynić się do różnego rodzaju schorzeń takich jak nadciśnienie etniczne, udar mózgu czy zaburzenia rytmu serca. Wszystko to powoduje, że od lat wiele osób zastanawia się, jaka sól jest najzdrowsza i jaka będzie najlepsza sól spożywcza. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że mamy wiele różnego rodzaju soli takich jak choćby sól morska, sól himalajska czy sól kamienna.

Każda z nich różni się i ma inne właściwości, ale też na przykład smak. Dobrze jest więc wiedzieć, czym charakteryzuje się poszczególny rodzaj soli, zaczynając od soli morskiej, która przez wielu określana jest mianem najzdrowszej soli. Charakteryzuje się szarym kolorem, ale też bardzo intensywnym smakiem, dlatego należy uważać, żeby nie przesadzić z jej wykorzystaniem. Zawiera między innymi lit, magnez, selen czy cynk i jod.

Sól morska, himalajska czy kamienna – co wybrać?

Od jakiegoś czasu coraz bardziej popularna staje się sól himalajska, która prócz magnezu i chlorków zawiera również siarczany oraz żelazo.

Prócz wykorzystania jej w kuchni wskazuje się także na jej bardzo dobre właściwości pomocne przy różnych problemach z naszą cerą. Dobrym pomysłem będą też ciepłe okłady z soli himalajskiej, które świetnie sprawdzają się przy różnych schorzeniach stawów. Dodatkowo, sól himalajska wspomaga nasz układ nerwowy, ale też pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Z kolei sól kamienna jest popularna w Polsce przede wszystkim ze względu na to, że to z reguły produkt lokalny. Taka sól jest nieprzetworzona i bogata w różne materiały, a w większości przypadków zawiera także magnez, cynk, potas, jod, żelazo czy wapń.

Trzeba jednak przy tym pamiętać, że ze względu na brak zawartości jodu nie zaleca się bezpośredniego spożycia soli kamiennej niejodowanej. Tak czy siak, wybór jest naprawdę spory i każdy powinien znaleźć coś dla siebie, tym bardziej, że wszystkie rodzaje soli mają swoich zwolenników, którzy mogą potwierdzić ich doskonałe właściwości.