Hodowla ślimaków

Ślimaki to znane szkodniki ogrodowe, zaliczane do grupy mięczaków. W krajach takich jak Francja, uchodzą za prawdziwy przysmak, bogaty w białko, magnez i wapń. Polska jest jednym z eksporterów winniczków do Francji, jednak ostatnio ślimaki te zostały objęte częściową ochroną.

Najczęściej wybieranym gatunkiem ślimaka jadalnego jest Helix aspersa Maxima. Ślimak ten rośnie o wiele szybciej niż winniczek, a ponadto produkuje duże ilości śluzu, bogatego w kwas glikolowy, elastynę, kolagen i witaminy. Dorosły przedstawiciel tego gatunku waży około 15-40 gram.

Cenionym gatunkiem jest również Helix aspersa Müller. Słynie z wyjątkowo smacznego mięsa, które nie wymaga obróbki wstępnej. Ślimak ten jest chętniej kupowany niż Helix aspersa Maxima oraz osiąga wyższe ceny.

Jego waga waha się od 6 do 15 gram. Hodowla ślimaka nie należy do prostych, dlatego nie jest zbyt popularna. Jej największą zaletą jest bez wątpienia to, że nie wymaga ona dużej ilości miejsca.

Wystarczy posiadać 15-25 metrów kwadratowych ziemi, by móc założyć własną hodowlę.