Wracamy do tematu butelek. Napoje, jakie możemy kupić w sklepach mają różny charakter.
Większość z nich to różnego typu wyroby bezalkoholowe – poczynając od zwykłej wody mineralnej, poprzez wszelkiego rodzaju soki, napoje owocowe czy mleczne. Mamy również cenione przez konsumentów piwo, wino oraz znacznie mocniejsze trunki.
Każdy z nich trzeba zapakować, a ściślej mówiąc – zabutelkować. Wiele napojów jest pasteryzowanych, a więc zawdzięczają one swoją trwałość nie konserwantom, a naturalnemu procesowi pasteryzacji.
Jeśli butelki są napełniane w atmosferze ochronnej, co ma miejsce zwłaszcza w przypadku opakowań z plastiku, maszyna kieruje do środka napój poddany już pasteryzacji, a więc zabezpieczony przed szybkim zepsuciem. Butelka zostaje zamknięta i może trafić do sprzedaży.
W przypadku butelek szklanych może być inaczej. Na przykład piwo bywa poddawane pasteryzacji dopiero po napełnieniu opakowania – trafia wówczas do pasteryzatora.
Może być jednak pasteryzowane wcześniej i w atmosferze ochronnej trafiać do butelek.
